Den 28. maj lidt før middag gik min farmors lillesøsters mand bort. Han boede i Tyskland med sin familie og jeg havde altid kaldt ham for "farfar" og min fars moster for "farmor", eftersom jeg aldrig fik en tæt tilknytning til min "rigtige" farfar og farmor, som i sin tid boede på Sri Lanka. På grund af borgerkrigen på Sri Lanka, flygtede min far først, og senere da jeg var omkring 5 år blev resten af familien familiesammenført til Danmark. Indtil da havde jeg en tæt tilknytning til min farfar og farmor, men i dag husker jeg intet fra min barndom på Sri Lanka, og jeg mistede også den tætte kontakt med min farfar og farmor med tiden. 


Min farmor døde tidligt, og jeg var så heldig at møde min farfar igen dengang jeg gik i 7. klasse, og han kom på besøg på turistvisum i 3-6 måneder. Derefter mødte jeg ham igen dengang vi tog på ferie til Sri Lanka for første gang da der var fredsforhandlinger igang på Sri Lanka. 

tysklandfarfarMen selvom jeg ikke fik et meget tæt forhold til min rigtige farfar, så havde jeg et godt forhold til min fars moster og hendes mand, som boede i Tyskland, og som jeg ved flere lejligheder besøgte og fik besøg af. Min "farfar" ringede også tit og hørte til hvordan det gik og han snakkede altid på engelsk i starten, selvom vi egentlig snakkede fint tamilsk sammen. Han kom også alene med bus eller tog til Danmark for at besøge os, og dengang vi holdt min datters 1 års fødselsdag i 2016, kom han også til Danmark. Vi havde lejet en festsal og han hjalp med flere ting til festen. Jeg sagde for sjov til ham, at vi kunne tage en masse billeder af hvor han står og lader som om han laver mad i køkkenet, pynter op til festen osv., og så sende billederne hjem til familien i Tyskland for at få dem til at tro, at "farfar" kunne en masse ting og at han lavede alt til festen. 

Engang da vi tog til Tyskland, husker jeg at vi ankom en sen aften, og der lå han på sofaen i stuen og havde en iltmaske på når han skulle sove. Der blev man lidt trist over at se, at helbredet blev dårligere. Fornylig fik han også diagnosticeret kræft, og da jeg læste om det han havde fået, kunne jeg godt se, at chancerne for at overleve ikke var særlig stor. Men man kunne kun håbe på det bedste og at kemoterapien ville hjælpe. 
Men på grund af det forbandede corona kunne vi ikke bare tage ned og besøge ham, og eftersom vi ville blive færdigvaccinerede i slutningen af juni måned, havde vi tænkt på at tage ned og besøge ham. Men hans tilstand blev værre og værre og pludselig endte han på hospice. Jeg nåede at se ham via messenger og snakke til ham, og det var meget trist at se ham ligge der med lukkede øjne med hovedet til den ene side. Lægerne havde fortalt, at han godt kunne forstå alt det vi sagde, men at han ikke kunne svare. Da jeg snakkede til ham, kunne jeg se, at hans øjne åbnede svagt som tegn på at han havde hørt mig. 

Næste dag får jeg besked om, at han er sovet ind lidt før middagstid. Det blev utrolig trist at tænke på, at man ikke kunne være ved ham og sige farvel. På den ene side kan man heller ikke lade være med at tænke på, at døden må være en befrielse når man lider af uhelbredelig kræft som gør, at man næsten ikke kan spise og snakke som før. Uanset hvad, lever hans sjæl videre og fortsætter sin rejse, mens os der er tilbage vil savne ham rigtig meget. Men han vil leve videre i vores hjerte og minder og jeg vil komme til at savne alle hans opkald og stemme. 

Afstanden gør, at tabet ikke rigtig går op for en, men det bliver bestemt meget sørgeligt når man møder "farmor" og deres hus uden "farfar" i Tyskland, når det kan lade sig gøre. 

Min tro siger mig,  at hans sjæl lever videre og at han er et godt sted nu. Det er en lille trøst. Hvil i fred kære "farfar"... 

 - S U R I Y A N


Rejser & Oplevelser

Serier

 • Cryptid

  Normalt plejer jeg ikke at se svenske serier, men en dag vidste jeg ikke hvad jeg skulle se, så...

 • Into the Night

  En spændende sci-fi thriller serie fra Netflix, som er værd at se. Der er udkommet 1. sæson af...

 • The 100

  The 100 er en science-fiction TV-serie, som jeg synes er meget god. Virkelig gennemført og som gør at...

Film

 • Gretel & Hansel

  En film jeg ikke vil anbefale at se er Gretel & Hansel. Havde troet det ville være en god...

 • Hobbitten & Ringenes Herre

  Da jeg gik i 6. eller 7. klasse fik jeg anbefalet en bog af en dame, som jeg skulle læse. Hun...

 • Pan's Labyrinth

  Har lige siddet og set en film på DR2. Da jeg tjekkede programoversigten for at se, om der blev...